Voor een verrassingsetentje zakten we af naar La Botte in Genk. La Botte is het restaurant van chef Peppe Giacomazza. Welbekend van zijn kookprogramma’s op Njam. De ‘stichter’ van het restaurant is de vader van Peppe, namelijk Vincenzo Giacomazza. Vincenzo ruilde het warme Sicilië voor Genk en opende in 1980 het restaurant. Peppe was toen nog een kleine jongen, maar hij leerde al snel de knepen van het vak. Na de hotelschool nam Peppe het restaurant over en bracht hij onder goedkeurend oog van zijn vader, de gerechten naar een hoger niveau. Peppe’s broer, Gaspare, is sommelier in het restaurant en zorgt voor mooie Italiaanse wijntjes. Het interieur is in de loop der jaren aangepast, maar de Siciliaanse gastvrijheid is nog steeds behouden gebleven. Van bij de binnenkomst worden we al hartelijk begroet door Peppe zelf en ook tijdens het diner komt hij regelmatig aan de tafel eens langs om te checken of alles in orde is. In het restaurant heerst er een gezellig geroezemoes en tijdens het diner komt er zelf een verkoper met rozen binnen. In andere zaken zou deze de deur gewezen worden, maar hier is het een stukje van de gastvrijheid en gezelligheid. Dat Peppe en zijn Italiaanse keuken populair is merk je aan de vele klanten die speciaal voor hem en zijn gerechten naar het restaurant komen. Met kwalitatieve producten tovert hij klassiekers om naar eigentijdse gerechten. Niet alleen de klanten weten zijn keuken te appreciëren, maar ook de culinaire gidsen weten het restaurant te waarderen. Gault & Millau bekroonde het restaurant in 2008 en 2016 tot ‘Beste Italiaanse restaurant van België’. Zelfs zijn bistro en delicatessenwinkel Peppes kreeg in 2016 de titel van ‘Beste bistro van België’. Menu Degustazione Carpaccio di Scampo Langoustine / La Marro hazelnoot / Mantova pompoen / Bottarga Agnolotti by Pastologie Bruna & Emanuele Genovese vaan buiktonijn / Dille / Brandnetel olie / Fonduta Parmigiano Ferrari 36 mesi Risotto Eekhoorntjesbrood glacé / Zwarte truffel / Gremolata rode biet & espresso Cervo Nord Sud Italia Hertenkalffilet / Bloedsinaasappel / Lingotto witte gezouten chocolade / Radicchio / Polenta / Balsamico Giusti 12 jaar Predessert Granaatappel sorbet / boekweit Formaggi Wil je Peppe beter leren kennen? Dan moet je zeker zijn zopas uitgebrachte boek ‘Identità’ kopen. In het boek maakt hij een culinaire reis door Italië waarbij je Peppe en zijn familie beter leert kennen. Hij belicht ook vele Italiaanse klassiekers en toont hoe hij er in zijn restaurant er zijn eigen toets aan gegeven heeft.
1 Comment
|
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
April 2024
Categories
|