Bhaji’s zijn in India super populair als streetfood. Meestal maakt men onion bhaji's. Dit zijn uien die men door een beslag van kikkererwtenmeel en veel specerijen haalt. Daarna worden ze gefrituurd en kan je ze zo uit het vuistje eten. Bhaji's vind je op het internet ook vaak terug onder de naam pakora. Beiden zijn hetzelfde, de gebruikte naam is afhankelijk van de regio's in India. In plaats van uien, heb ik hier gekozen voor een recept met broccoli. De krokante broccoli met een coating van specerijen en lekkere zoet-zure dip zorgt voor een feestje in je mond. Ideaal als aperitief of bijgerecht.
Ingrediënten voor de uienchutney:
1 steranijs
1el graanmosterd
2 dl rode wijnazijn
5 el bruine suiker
enkele jeneverbessen
2 kruidnagels
20 g verse gember
1 chilipeper
2 tenen knoflook
2 rode uien
arachideolie
Ingrediënten voor de bhaji's:
500 g broccoli
240 ml water
een snuif cayennepeper
1 kl kurkumapoeder
1 kl paprikapoeder
1 kl komijnpoeder
1 kl currypoeder
200 g kikkererwtenbloem
zout
arachideolie
1 steranijs
1el graanmosterd
2 dl rode wijnazijn
5 el bruine suiker
enkele jeneverbessen
2 kruidnagels
20 g verse gember
1 chilipeper
2 tenen knoflook
2 rode uien
arachideolie
Ingrediënten voor de bhaji's:
500 g broccoli
240 ml water
een snuif cayennepeper
1 kl kurkumapoeder
1 kl paprikapoeder
1 kl komijnpoeder
1 kl currypoeder
200 g kikkererwtenbloem
zout
arachideolie
Bereiding uienchutney:
Zet een pan op het vuur met een scheut arachideolie.
Pel de uien en snijd ze in ringen. Stoof de uien in de olie.
Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en stoof ze met de uit.
Snipper de chilipeper en stoof hem ook aan.
Schil de gember en snijd hem in julienne. Stoof de gember aan met de rest van de groenten.
Stamp de kruidnagels met de jeneverbessen fijn in een vijzel en doe ze bij de rest van de groenten.
Strooi er de bruine suiker over en giet er de azijn bij. Voeg de graanmosterd en de steranijs toe.
Laat helemaal gaar stoven op een zacht vuur. Doe de chutney in een kommetje en laat afkoelen.
Bereiding bhaji's:
Zeef het kikkererwtenmeel in een grote kom. Meng met zout, komijnpoeder, currypoeder, kurkumapoeder, paprikapoeder en cayennepeper.
Doe het water en 1 eetlepel arachideolie bij het gekruide kikkererwtenmeel en meg met de garde tot een glad beslag.
Verdeel de broccoli in roosjes.
Zet een wok op het vuur met een flinke scheut arachideolie.
Haal de broccoliroosjes door het beslag en bak ze inde wok. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer de bhaji's met de uienchutney.
Bron: dagelijksekost.een.be/gerechten/bhajis-met-uienchutney
Zet een pan op het vuur met een scheut arachideolie.
Pel de uien en snijd ze in ringen. Stoof de uien in de olie.
Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en stoof ze met de uit.
Snipper de chilipeper en stoof hem ook aan.
Schil de gember en snijd hem in julienne. Stoof de gember aan met de rest van de groenten.
Stamp de kruidnagels met de jeneverbessen fijn in een vijzel en doe ze bij de rest van de groenten.
Strooi er de bruine suiker over en giet er de azijn bij. Voeg de graanmosterd en de steranijs toe.
Laat helemaal gaar stoven op een zacht vuur. Doe de chutney in een kommetje en laat afkoelen.
Bereiding bhaji's:
Zeef het kikkererwtenmeel in een grote kom. Meng met zout, komijnpoeder, currypoeder, kurkumapoeder, paprikapoeder en cayennepeper.
Doe het water en 1 eetlepel arachideolie bij het gekruide kikkererwtenmeel en meg met de garde tot een glad beslag.
Verdeel de broccoli in roosjes.
Zet een wok op het vuur met een flinke scheut arachideolie.
Haal de broccoliroosjes door het beslag en bak ze inde wok. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer de bhaji's met de uienchutney.
Bron: dagelijksekost.een.be/gerechten/bhajis-met-uienchutney